Blog vastgoed

De Impact van Risicobeoordeling op Vastgoedinvesteringen in Frankrijk

Geschreven door Luc Dewulf | Mar 5, 2024 9:15:41 AM

Investeren in vastgoed wordt vaak gezien als een verstandige keuze, met beloften van stabiele inkomsten en kapitaalwaardering. Echter, zoals bij elke investering, zijn er risico's betrokken. In Frankrijk spelen natuurlijke, mijnbouw- en technologische risico's een belangrijke rol en worden streng gereguleerd. Verkopers en verhuurders zijn verplicht om een Staat van Natuurlijke, Mijnbouw- en Technologische Risico's (ERNMT) te verstrekken bij elke vastgoedtransactie.

 

Wat is de Staat van Natuurlijke, Mijnbouw- en Technologische Risico's (ERNMT)?

De ERNMT is een verplicht document in Frankrijk, bedoeld om kopers of huurders te informeren over de milieurisico's waaraan een eigendom is blootgesteld. Het document beoogt transparantie en veiligheid te bevorderen door betrokken partijen in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen.

 

Risicocategorieën:
  • Natuurlijke Risico's: Inclusief overstromingen, aardverschuivingen, lawines, bosbranden, aardbevingen, en meer.
  • Mijnbouwrisico's: Gerelateerd aan huidige of voormalige mijnbouwactiviteiten, inclusief grondverzakkingen, instortingen of gevaarlijke gasemissies.
  • Technologische Risico's: Omvatten risico's gerelateerd aan industriële activiteiten, zoals explosies, lekkages van gevaarlijke stoffen of milieubelasting.

De ERNMT moet worden geleverd door de verkoper of verhuurder bij elke vastgoedtransactie, uiterlijk zes maanden voor het ondertekenen van het contract. Niet-naleving kan leiden tot sancties, waaronder annulering van de transactie of een prijsverlaging.

 

Proactieve Risicobeheersing:

De invoering van Plannen voor de Preventie van Natuurlijke Risico's (PPR) door lokale autoriteiten helpt bij het actief beheren van risico's door het identificeren en reguleren van gebieden met specifieke gevaren.

 

De Impact van de ERNMT op Vastgoedwaardering

Invloed op de Marktprijs:

De aanwezigheid van risico's kan de marktwaarde van een eigendom beïnvloeden. Eigendommen in risicovolle gebieden kunnen in waarde dalen door extra preventiekosten, verzekeringspremies, of beperkingen.

 

Verzekeringseffecten:

Woon- en eigenaarsverzekeringen kunnen duurder uitvallen in risicovolle zones. Bepaalde risico's zijn mogelijk niet gedekt door standaardpolissen, wat leidt tot de noodzaak voor aanvullende of gespecialiseerde dekkingen en hogere kosten.

 

Perceptie van Kopers en Investeerders:

De perceptie van risico's kan sterk variëren, maar speelt een rol in de koop- of investeringsbeslissing. Een ongunstige ERNMT kan sommige kopers of investeerders afschrikken, waardoor de vraag naar het eigendom afneemt. Dit kan ook invloed hebben op de tijd die nodig is om het eigendom te verkopen of te verhuren, en daarmee de winstgevendheid van de investering.

 

Conclusie

Terwijl de risico's van klimaatverandering, mijnbouw en technologie serieuze overwegingen zijn bij het investeren in vastgoed in Frankrijk, biedt de ERNMT een essentiële tool voor transparantie en risicobeheer. Door deze informatie te gebruiken, kunnen investeerders aan de Opaalkust beter geïnformeerde beslissingen nemen, rekening houdend met de potentiële impact op zowel de waarde als de levensvatbaarheid van hun vastgoedinvesteringen.